Ajankohtaiset uutiset

Olemme luovuttaneet neuvolapalveluiden jatkuvuutta ja perinataaliajan mielenterveyspalveluiden kehittämistä koskevan kannanoton perhe- ja peruspalveluministerille

6.10.2022

Koko kannanotto on luettavissa täällä.

Suomen Perinataalimielenterveys ry on julkaissut uuden oppaan Raskaus- ja vauva-ajan ahdistuneisuus ja sen kanssa selviytyminen: Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva opas äideille ja terveydenhuollon ammattilaisille

1.9.2022

Vanhempien hyvä mielenterveys raskausaikana ja synnytyksen jälkeen mahdollistaa hyvät lähtökohdat lapsen mielenterveyden kehitykselle. Raskaus- ja vauva-ajan eli perinataaliajan mielenterveysongelmien tunnistamisessa ja hoidossa on todettu tehostamisen tarvetta ympäri maailman. 

Suomessa neuvoloiden työntekijöiden ja asiakkaiden taholta on noussut esille suuri tarve raskaus- ja vauva-ajan masennus- ja ahdistusoireiden matalan kynnyksen hoitomuodoille. Oireista kärsiviä asiakkaita tunnistetaan, mutta heille ei ole aina tarjota välitöntä hoitoa, hoitojonot ovat pitkiä ja hoitoa tarjoavat tahot usein etäällä. Suomen Perinataalimielenterveys ry halusi vastata tähän tarpeeseen kääntämällä tämän, alunperin Vancouverin lisääntymismielenterveyden poliklinikan laatiman itsehoito-oppaan ahdistuneisuusoireiden hallintaan, suomalaisten äitien ja ammattilaisten käyttöön. 

Opas on tehty auttamaan äitejä, jotka kärsivät ahdistuneisuudesta raskaus- ja vauva-aikana. Opas sisältää tietoa ja työkaluja ahdistuneisuudesta ja sen kanssa selviytymiseen. Riippuen ahdistuneisuuden tasosta, opasta voi käyttää joko itsenäisenä hoitomuotona tai  yhdessä terveydenhuollon työntekijän kanssa, osana tuettua omahoitoa. Toivomme oppaan leviävän laajaan käyttöön ja tarjoavan apua useille perheille ja ammattilaisille. Tutustu oppaaseen.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Suomen Perinataalimielenterveys ry järjestää syyskuun 2. päivä kaksi ammattilaisille suunnattua koulutusta

2.9 klo 8.15-9.30,  AAMUKAHVIT ASIAN ÄÄRELLÄ OSA 2: SOTA JA PAKOLAISUUS RASKAUS- JA VAUVA-AIKANA. Alustajana Sanna Isosävi, psykologian tohtori ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti. Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua vaan voit osallistua suoraan Zoom-linkin kautta. Osallistumislinkki löytyy myös webinaarin facebook tapahtumasta. Tapahtuma on maksuton.

Luennon tallenne on nähtävissä Suomen Perinataalimielenterveys ry:n jäsenille yhdistyksen nettisivujen jäsenalueella. Webinaarin jälkeen alkaa sote-ammattilaisille suunnattu synnytyspelko-aiheinen webinaari.

2.9 klo 10-15.30, SYNNYTYSPELON MERKITYS JA HOITO ÄITIYSPOLIKLINIKAN ULKOPUOLELLA. Koulutus on maksuton ja se järjestetään Teams-yhteyden kautta. Koulutukseen on mahdollisuus osallistua (20 henkilöä) myös Tampereen ensi- ja turvakoti ry:n avopalveluyksikön tiloissa, Perhekulma Puhurissa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen: elina.silvan@khshp.fi. Katso koulutuksen ohjelma koulutuskalenterista.

Suomen Perinataalimielenterveys ry:n koulutusjaosto on kehittänyt uuden koulutuksellisen webinaarien sarjan, Aamukahvit asian äärellä.

10.5.2022

Ensimmäinen webinaari, Syömishäiriöt perinataaliajalla, järjestetään 20.5. klo 8:30-9:15. Alustajana psykologi Monica Ålgars. Tervetuloa mukaan! Pääset liittymään aamukahveille tästä.

Alustajana Monica Ålgars, psykologi, kliinisen psykologian dosentti ja kognitiivinen psykoterapeutti, joka on erikoistunut syömishäiriöihin ja kehonkuvaan. Alustuksen jälkeen tilaisuudessa on mahdollista keskustella yhteisesti teemasta.

Ammukahvit asian äärellä on Suomen Perinataalimielenterveys käynnistämä ammattilaisille suunnattu koulutuksellinen webinaarien sarja. Ensimmäinen webinaari Perintataaliajan syömishäiriöt on kaikille avoin ja maksuton. Jatkossa webinaareja tarjotaan yhdistyksen jäsenille.

WHO on julkaissut uuden oppaan lapsivuodeajan hoidon parantamiseksi: WHO recommendations on maternal and newborn care for a positive postnatal experience

1.4.2022

Opas löytyy täältä.

Lokakuussa järjestetyn Nordic Marcé-konferenssin luentomateriaalit löytyvät yhdistyksen tuoreimman uutiskirjeen lopusta

13.12.2021

Uutiskirje löytyy täältä.

Eduskunnan turvallisen odotus- ja vauva-ajan edistämisryhmän kannanotot blogissa

20.01.2022

Suomen Perinataalmielenterveys ry kuuluu Eduskunnan turvallisen odotus- ja vauva-ajan edistämisryhmään yhdessä useiden asiantuntijatahojen kanssa. Ryhmän johtajana toimii kansanedustaja Sofia Virta (vihr.). Nyt aluevaalien alla ryhmä pyrkii tuomaan odotusaikaan, synnytykseen ja vauva-aikaan liittyviä sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistarpeita uutta sote-mallia rakennettaessa.

Ryhmä järjesti 19.1.2022 webinaarin, jossa esitettiin kolme esimerkkiperhettä ja heidän hoitoonsa/tukeensa liittyviä haasteita ja kehittämistarpeita, joita asiantuntijat ja kansanedustajat kommentoivat. Tallenne webinaarista löytyy täältä

Ryhmä on julkaissut ja jakanut kannanottojaan aluevaalien alla, joita jaamme yhdistyksen blogissa aluevaaliviikon aikana.