Mielenterveytta tukeva joulun vietto

21.12.2023

1.     Huolehdi hyvinvoinnistasi: Tavalliselta tuntuva asia, itsestä huolehtiminen on hyvinvoinnin kivijalka. Sitä ei voi kukaan tehdä puolestasi ja ilman sitä muut auttamisen keinot eivät ole riittäviä. Konkreettista tukea tähän saat oppaistamme.

a.     Ravinto: Huolehdi riittävästä ja säännöllisestä ravinnosta. Vältä päihteitä.

b.     Liikunta: Liiku päivittäin edes vähän itsellesi mieluisalla tavalla.

c.     Uni ja lepo: Väsymys pahentaa kaikkia psyykkisiä oireita. Huolehdi unirytmistä lomallakin.

d.     Oma aika: Vaikka joulu on yhdessä olon aikaa, on sinulla lupa irtaantua esim. lepäämään tai ulkoilemaan itseksesi.

e.     Tukiverkostot: Nauti läheistesi seurasta, ole läsnä, ota apua vastaan, kiinnity hetkeen.

2.     Luo rajoja: Kuuntele itseäsi ja kunnioita tarpeitasi. Sinun ei tarvitse antaa itsestäsi enempää kuin kulloinkin jaksat.

3.     Kommunikoi: Keskustele läheistesi kanssa ajatuksistasi, tunteistasi ja toiveistasi.

4.     Suunnittele: Varaudu ennalta haastaviin tilanteisiin: mitkä oireenhallintakeinot auttavat. Sovi ennalta, kenelle voit kertoa hankalasta olostasi ja mitä hän voi tehdä. Miten voit poistua turvallisesti sietämättömästä tilanteesta. Miten voit toimia, jotta rajojasi ei rikota.

5.     Hae apua: Jos omat keinot ja läheisten tuki eivät auta, hae apua. Älä jää yksin. Voit ottaa yhteyttä esim. Ensi- ja turvakotienliiton, Mieli ry:n ja Väestöliiton chat-palveluihin. Mielenterveyden kriiseissä voit hakeutua alueesi päivystykseen. Jos sinulla on jo hoitokontakti, suunnittele työntekijäsi kanssa, miten voit toimia lomien aikaan, jos tarvitset ammatillista tukea.

6.     Harjoittele oireenhallintakeinoja, kuten rentoutus, mindfullness, syvähengitys ja maadoitusharjoitukset. Loma voi olla hyvää aikaa myös tutustua itsehoito-oppaisiin, kuten Suomen Perinataalimielenterveys ry:n suomentamat Raskaus- ja vauva-ajan masennus- ja ahdistus -oppaat sekä mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelma.

7.     Nauti pienistäkin hetkistä: Näe lumen kimallus, kauniit jouluvalot, kuuntele mieleistäsi musiikkia, muistele mukavia hetkiä, maistele joulun makuja, kutittele vauvasi varpaita tai tunne kun vauvasi varpaat kutittelevat vatsaasi, näe ilon pilkahdukset läheistesi kasvoilla, ja anna itsellesikin lupa kokea hyvän olon tunteita.

Suomen Perinataalimielenterveys ry