Itsehoito-oppaat ja materiaalit

Tältä sivulta löydät itsehoito-oppaita, materiaalia sekä lukuvinkkejä mielenterveyden tukemiseksi odotus- ja vauva-aikana. 

Mielenterveys

Suomen Perinataalimielenterveys ry:n julkaisemat, kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvat oppaat raskaus- ja vauva ajan masennuksen ja ahdistuneisuuden hoitoon tarjoavat tehokkaita ja käytännönläheisiä keinoja äideille ja heidän läheisilleen. Riippuen masennuksen tai ahdistuneisuuden tasosta, voit käyttää opasta joko itsenäisenä hoitomuotona tai  yhdessä terveydenhuollon työntekijän kanssa, osana tuettua omahoitoa.

  • Raskaus- ja vauva-ajan masennus ja siitä selviytyminen: Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva opas äideille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Tutustu oppaaseen
  • Raskaus- ja vauva-ajan ahdistuneisuus ja sen kanssa selviytyminen: Kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan pohjautuva opas äideille ja terveydenhuollon ammattilaisille. Tutustu oppaaseen

Mielenterveystalon omahoidot- ja oppaat osioista löydät apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen, sosiaaliseen jännittämiseen, traumaattisen kriisin kohtaamiseen, tunnelukkojen avaamiseen, unettomuuteen ja uupumukseen, seksuaalisuuteen, aggression tunteen kanssa toimimiseen sekä alkoholin liikakäyttöön. Voit työskennellä vointisi parantamiseksi omaan tahtiisi, missä ja milloin vain. Tutustu kaikkiin omahoito-ohjelmiin ja oppaisiin täältä tai valitse jokin alla olevista:

  • Raskaus- ja vauva-ajan mielen hyvinvoinnin omahoito-ohjelmassa käydään läpi odotus- ja vauva-ajan mielen hyvinvointia. Saat tietoa yleisistä huolenaiheista, ja opit keinoja, joilla voit tukea jaksamistasi ja hyvinvointiasi. Tutustu omahoito-ohjelmaan tästä.
  • Työkaluja mielen hyvinvointiin -omahoito sisältää useita osioita, joilla vahvistaa ja tukea mielen hyvinvointia. Tutustu oppaaseen tästä.
  • Tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista –opas tarjoaa tietoa luonnon merkityksestä hyvinvointiimme. Jo pelkästään luonnossa oleilu alentaa verenpainetta, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa. Opas sisältää kahdeksan lyhyttä metsämieliharjoitusta ja neljä virtuaalista luontokävelyvideota. Tutustu oppaaseen tästä.
  • Psykoterapiaan hakeutujan -opas on laadittu avuksi psykoterapiaa pohtivalle. Löydät neuvoja ja ohjeita psykoterapian sopivuudesta hoitomuodoksi, hoitoon pääsystä, psykoterapia-arviosta, erilaisista psykoterapioista ja terapeutin valinnasta. Lisäksi opas kattaa sellaisia käytännön asioita, joita psykoterapiaan hakeutuja saattaa pohtia. Tutustu oppaaseen tästä.
  • Tietoa sairastuneen läheiselle -oppaaseen on koottu tietoa mm. psykiatrisesta sairaalahoidosta sekä sairastuneen läheisiä kohtaavasta kriisistä ja heidän tukipalveluistaan. Opas sisältää myös tietopaketin tilanteeseen, kun perheen vanhemmilla on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Tutustu oppaaseen tästä.

Mielenterveystalon itsearviointityökalut on tarkoitettu helpottamaan oman psyykkisen voinnin arviointia ja seurantaa. Oirekyselyiden tulokset ovat aina suuntaa antavia, eikä minkään yksittäisen kyselyn perusteella voida asettaa jonkin mielenterveyshäiriön diagnoosia. Ne voivat kuitenkin auttaa sinua oikeanlaisen avun etsimisessä. Tutustu kyselyihin täältä.

Mielenterveystalon Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa ja aloittamaan pääsee nopeasti, noin viikossa. Jos koet tarvitsevasi terapiaa, hakeudu terveydenhuollon ammattilaisen luo keskustelemaan tilanteestasi, esimerkiksi terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Sitä kautta voit saada lähetteen nettiterapiaan. Lähetteen voi tehdä kuka tahansa lääkäri,​ ympäri Suomen. Lue lisää nettiterapiasta täältä.

En jaksa enjaksa.fi on useiden hyvinvointialuiden ylläpitämä sivusto, josta löytyy kattavasti lääketieteen ammattilaisten tuottamia opasvideoita mielenterveyden ja perhe-elämän haasteisiin sekä myös yksilöllistä tukea hyvinvointialueesta riippuen.

Terveyskirjaston Onnellisuusharjoitteet – viiden viikon harjoitusohjelma sisältää Terveyskirjaston käyttäjille koottuja tutkimuspohjaisia myönteisiä tunteita ja merkityksellisyyttä lisääviä harjoitteita. Lue lisää täältä.

Tunnetaitoja aikuiselle: Mielen hyvinvointi - miten voit auttaa itse itseäsi? -webinaaritallenne auttaa sinua oppimaan ohjaamaan itseäsi elämän aallokoissa ja tietää, mitkä asiat vaikuttavat mielesi hyvinvointiin. Webinaaritallenteella kuulet, miten voit hyödyntää lyhytterapeuttista itsehoitoa oman elämäsi tutkimiseen ja toistuvien asioiden havaitsemiseen. Katso webinaaritallenne täältä

Vanhemmuus

Apua vanhemmuuteen : Tietoa kaltoinkohtelusta juontuvien vanhemmuuden pulmien kanssa selviytymiseen. Traumaterapiakeskus ry
Vakava traumatisoituminen ja vanhemmuus –projekti 2012-2016. Tutustu oppaaseen

Mieli ry: Hyvä arki lapselle -lokikirja: Lokikirjan kautta voi tutkailla perheen arkea lapsen näkökulmasta. Saatavilla suomen ja somalian kielillä. Tutustu lokikirjaan

Mieli ry: Miten autan lastani: Opas vanhemille, joilla on mielenterveyden ongelmia. Oppaassa käydään läpi vanhempia askarruttavia asioita. Tutustu oppaaseen.

Mieli ry: Miten huolehdin lapsistani? -käsikirja vanhemmille, joita oma päihteiden käyttö askarruttaa: käytännönläheinen opas vanhemmille, jotka haluavat pohtia päihteidenkäyttöään ja vähentää haittoja. Tutustu oppaaseen

Parisuhde

Mielenterveystalon Parisuhteen omahoito-ohjelman harjoitukset on kehitetty tukemaan parin vuorovaikutusta, yhdessä tekemistä ja onnellisuutta. Suurin osa parin elämästä on arkea, joten omahoito-ohjelmakin keskittyy arkisten asioiden sujumiseen. Tutustu oppaaseen tästä.

Parisuhdekeskus Katajan sivuilta löytyy harjoituksia parisuhteen vahvistamiseksi, sekä oppaat: 

  • Rikasta minua: pieni opas parisuhteen hyvinvointiin. Avaa.
  • Yksissä eteenpäin parisuhdeopas. Avaa.
  • Yhdessä vahvemmaksi: opas parisuhteen tueksi, kun perheessä on sairautta. Avaa.

Tunnekeskeinen parisuhdekurssi antaa välineitä parisuhteen läheisyyden parantamiseen ja ristiriitojen ratkaisuun. Osallistuminen on maksutonta. Kurssi perustuu tunnekeskeiseen pariterapiaan. Kurssi ei kuitenkaan ole terapiaa. Kurssi on toteutettu Väestöliiton ja Suomen Pariterapiayhdistyksen yhteistyönä. Tutustu kurssiin täältä.

Masennus parisuhteessa : Opas masentuneen puolisolle -opinnäytetyö. Roschier, Janika; Saari, Minna (2013). Tampereen Ammattikorkeakoulu. Tutustu opinnäytetyöhön täältä.

Seksuaalisuus parisuhteessa raskaus- ja vauva-aikana - opas isälle on kirjoitettu isille, jotka kaipaavat tietoa siitä, miten raskausaika ja ensimmäisen lapsen syntymä voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen parisuhteessa. Tutustu oppaaseen tästä.

Katso myös

Jos sinulla on huolta mielenterveydestäsi, kerro niistä läheisillesi sekä neuvolassasi. Jos oireesi vaikuttavat arjessa selviämiseen, sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai psykoosiin viittaavia oireita, hakeudu kiireellisesti lääkärin arvioon neuvolan, terveyskeskuksen ajanvarauksen tai alueesi ympärivuorokautisen päivystyksen kautta. Hätätapauksessa voit aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112.