Voimavaroja vanhemmuuteen

Tältä sivulta löydät vinkkejä mielenterveyden vahvistamiseksi vauva- ja pikkulapsiaikana, sekä tahoja joiden puoleen kääntyä kun kaipaat lisää voimavaroja vanhemmuuteen.

Miten koet vauva-ajan? Tuntuuko arki haastavalta? Oletko tyytyväinen parisuhteeseesi? 

En jaksa enjaksa.fi on useiden hyvinvointialuiden ylläpitämä sivusto, josta löytyy kattavasti lääketieteen ammattilaisten tuottamia opasvideoita mielenterveyden ja perhe-elämän haasteisiin sekä myös yksilöllistä tukea hyvinvointialueesta riippuen.

Perhepolku® -verkkokurssi vanhemmille on sinulle, joka ehkä vaadit itseltäsi liikaa vanhempana ja tahdot oppia lisää itsemyötätunnosta. Lue lisää täältä.

Vahvista mielenterveyttäsi - Mieli ry:n sivuilla, jotka tarjoavat tietoa mielenterveydestä sekä arjen taidoista, joilla voit vahvistaa itseäsi ja mielenterveyttäsi. Tutustu sivuihin täältä.

Ensi- turvakotien liiton Vauvaperhe -sivusto tarjoaa apua vauvaperheen jaksamiseen. Sivuilta löydät tietoa ja tukea erilaisiin haasteisiin ja Vauvapysäkiltä saat eväitä vauvaperheen stressaavien tilanteisiin. Tutustu Vauvaperhe -sivustoon täältä

Imetyksen tuki ry on vanhempien ja vauvojen tukena imetyksessä ja vanhemmuudessa, tarjoamalla apua ja tukea imetyspulmiin imetystukiäitien, rinnalla-sovelluksen, imetys-chatin, imetystukiryhmän, imetyspuhelimen, verkko-imetystreffien sekä facebook-ryhmän kautta. Tutustu toimintaan täältä.

Väestöliitön Perhepulma tarjoaa tietoa, tukea, keskusteluapua ja maksuttomia verkkokursseja perheille, joissa on alle kouluikäisiä lapsia, kun sinulla tai perheellä on huolia lasten kasvatukseen, ihmissuhteisiin tai seksuaalisuuteen liittyen. Lue lisää täältä.

Mannerheimin lastensuojeluliiton MLL:n Vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen, lapsen kasvusta ja kehityksestä sekä apua ja tukea perheen huoliin ja kriiseihin. 

Mieli ry:n mielivartit :  Mielivartti-videosarja vanhemmille ja kasvattajille, jossa eri-ikäisten lasten vanhemmat saavat vinkkejä mielen hyvinvointiin arjessa.

THL:n Lapsen uni -sivuilta löydät tietoa siitä, miten lapsen uni muuttuu kasvun ja kehityksen myötä. Lisäksi sivulta löytyy kootusti vinkkejä ja materiaaleja, joiden avulla voit arvioida lapsen unen laatua ja tukea lapsen nukkumista eri ikävaiheissa. Lue lisää täältä.

Yöhyvinvointi on yhteinen asia. Aistisäätely ja vauvan nukkuminen - opas lähipiirille on suunnattu vanhemmille, huoltajille ja muille vauvan arjessa mukana oleville henkilöille. Oppaassa tutustutaan aistitiedon säätelyn käsitteeseen, aistisäätelyn toimintamekanismeihin sekä erilaisiin aistisäätelyn haasteisiin. Lisäksi oppaassa esitellään erilaisia aistisäätelyyn pohjautuvia keinoja vauvan nukkumisen tukemiseksi. Tutustu oppaaseen.

Lasten mielenterveystalo auttaa ja tukee sekä lapsia että vanhempia, mm. tarjoamalla keinoja rauhoittumiseen sekä auttamalla tunnistamaan oireita, jotka voivat olla merkkejä siitä että lapsi saattaa tarvita ammattiapua. Lue lisää täältä.

Tunnetaitoja lapselle -verkkokauppa ja someyhteisö antavat konkreettista tukea ja tietoa vanhemmuuteen ja tunnetaitokasvatukseen, kokoamalla yhteen tunnetaitoihin liittyvät materiaalit, jotka auttavat sinua opettamaan lapselle tunnetaitoja helposti ja tutkittuun tietoon perustuen ja auttaa sinua yhdistämään pisteet tunnetaitokasvatuksen ja perheesi hyvinvoinnin välillä. Tunnetaitoja käsittelevät webinaaritallenteet voit katsoa täältä. Aiheena mm:

  • Miten tuen lapsen vahvuuksia? 
  • Uhmasta yhteyteen - opi ymmärtämään lapsesi mieltä
  • Kuinka kiukku kesytetään?
  • Positiivinen kasvatus 

Parisuhdekeskus Kataja tarjoaa tietoa ja tukea maksuttomien vertaistukiryhmien, kurssien, harjoitusten, parisuhdepuhelimen ja parisuhdechatin kautta kaikille, jotka kaipaavat tukea parisuhteeseen liittyen tai tietoa eri palveluista parisuhteen tueksi. Tutustu toimintaan täältä.

Ensi- turvakotien liiton Apua eroon.fi – sivusto kannustaa perheitä hakemaan apua erotilanteeseensa. Lue lisää täältä.

Miessakit ry:n Erosta Elossa tukee ja opastaa miehiä ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on turvata lapsen ja isän suhteen jatkuminen myös eron jälkeen. Tutustu toimintaan täältä.

Katso myös

Jos sinulla on huolta mielenterveydestäsi, kerro niistä läheisillesi sekä neuvolassasi. Jos oireesi vaikuttavat arjessa selviämiseen, sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai psykoosiin viittaavia oireita, hakeudu kiireellisesti lääkärin arvioon neuvolan, terveyskeskuksen ajanvarauksen tai alueesi ympärivuorokautisen päivystyksen kautta. Hätätapauksessa voit aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112.