Mistä apua?

Tältä sivulta löydät tietoa tahoista, jotka tarjoavat apua ja tukea odotus- ja vauva-ajan mielenterveyspulmiin sekä kriisitilanteisiin; päihdeongelmiin, väkivaltaan, arjen haasteisiin, vanhempien eroon, vanhemman tai lapsen vakavaan sairastumiseen, vammautumiseen tai menettämiseen liittyen. 

Onko sinua tai perhettäsi kohdannut kriisi?

Oletko huolissasi omasta tai läheisesi mielenterveydestä?

Valtakunnallinen Mieli ry:n ylläpitämä kriisipuhelin palvelee ympäri vuorokauden, p. 09 2525 0111. 

Mieli ry:stä voit saada myös keskusteluapua kriiseihin ja vaikeisiin elämäntilanteisiin chatin, oman tukihenkilön tai vertaistukiryhmän kautta. Yhdistys koordinoi myös valtakunnallista kriisikeskusverkostoa, joiden yhteystiedot löytyvät yhdistyksen sivuilta ja joista voit suoraan varata keskusteluajan kriisityöntekijälle oman alueesi kriisikeskukselle tai etävastaanotolle.

Ensi- ja turvakotien liitto auttaa monissa vaikeuksissa. Chatistä saat apua moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin ja muihin vauvaperheen haasteisiin tai kun päihteet aiheuttavat huolta. Valtakunnallinen Nettiturvakoti auttaa kun tarvitset apua perheväkivaltaan liittyen.

En jaksa enjaksa.fi on useiden hyvinvointialuiden ylläpitämä sivusto, josta löytyy kattavasti lääketieteen ammattilaisten tuottamia opasvideoita mielenterveyden ja perhe-elämän haasteisiin sekä myös yksilöllistä tukea hyvinvointialueesta riippuen.

Mannerheimin lastensuojeluliitto eli MLL tarjoaa monenlaista apua ja tukea vanhemmuuteen sekä perheen huoliin ja kriiseihin. MLL:n Vanhempainpuhelimeen voit soittaa päivystysaikoina ja keskustella mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta tai huolesta, myös odotusaikana. p. 080092277. Puhelu on maksuton. Katso vanhempainpuhelimen päivystysajat täältä.

Väestöliiton Perhepulma-puhelinneuvonta pienten lasten vanhemmille, palvelee vanhemmuuteen, lasten kasvatukseen, kasvuun ja kehitykseen liittyvissä huolissa ja kysymyksissä. p. 040 668 4101. Palvelusta voit lukea lisää täältä.

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry auttaa raskausajan masennusta tai synnytyksen jälkeistä masennusta sairastavia ja vauva-ajan psykoosin kokeneita äitejä. Äimä tarjoaa tietoa aiheesta, sekä vertaistukea ja keskusteluapua vertaistukiryhmissä, chateissa, vertaistukipuhelimen kautta, tukiäititapaamisissa ja erilaisissa tapahtumissa. Lue lisää täältä.

Miessakit ry tukee erilaisissa elämäntilanteissa olevia miehiä ja perheiden isiä. Apua on tarjolla ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä, henkistä tai fyysistä väkivaltaa käyttäneille tai kokeneille miehille, sekä MASI-toiminta, joka tarjoaa apua isille masennusoireisiin tai niiden kohtaamiseen perheissä, joissa jommallakummalla vanhemmista on masennustyyppistä oireilua. Isyyden Tueksi ja Isäluuri tukevat isiä ja tarjoavat henkilökohtaista keskustelutukea ja ohjausta. Isäluuriin voit soittaa arkisin klo. 9-16, p. 044 751 1332. 

Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin jäsenyhdistykset ympäri Suomen tarjoavat tietoa, tukea ja neuvontaa, sekä mm. vertaistukiryhmiä, toiminnallisia ryhmiä, kursseja, tapahtumia ja lomatoimintaa kaikille omaisille ja läheisille, joiden perheessä tai lähipiirissä joku oireilee tai sairastaa psyykkisesti. Voit olla puoliso, sisar, lapsi, vanhempi tai ystävä; järjestön toiminta on suunnattu kaikille, jotka ovat huolissaan läheisensä mielenterveydestä ja/tai omasta jaksamisestaan sairastuneen rinnalla. Tutustu oman alueesi yhdistykseen ja lue lisää täältä

Oletko kokenut tahatonta lapsettomuutta? Oletko saanut keskenmenon tai joutunut keskeyttämään toivotun raskauden? 

Onko perheeseesi syntymässä tai syntynyt vakavasti sairas tai vammainen lapsi? 

Oletko menettänyt lapsesi?

Lapsettomien yhdistys Simpukka ry on tahattomasti lapsettomien yhteisö, joka tarjoaa mahdollisuuksia vertaistukeen vertaisohjaajien ohjaamissa vertaistukiryhmissä, suljetuissa Facebook-ryhmissä ja verkkovertaisten luotsaamissa vertaischateissa. Vertaistukiryhmät on tarkoitettu kaikille lapsettomille, myös niille, joiden lapsettomuus johtuu keskenmenosta. Voit tutustua yhdistyksen toimintaan täältä.

Odotus muuttui menetykseksi: Keskenmeno-opas lapsettomuuden kokeneille. Lapsettomien yhdistys Simpukan laatima uudistettu opasvihkonen on tarkoitettu tuomaan tukea keskenmenon kohdanneelle. Oppaan alkuosa esittelee tiivistetysti keskenmenon lääketiedettä, sen syitä ja hoitoa. Loppuosa puolestaan keskittyy keskenmenon henkiseen puoleen, suruprosessiin ja toipumiseen, mitkä usein jäävät keskenmenon lääketieteellisen puolen varjoon. Tutustu oppaaseen tästä

Keskosperheiden yhdistys KEVYT tarjoaa vertaistukea keskosvanhemmille kaikkiin elämänvaiheisiin, joihin keskosuus koskettaa: odotusaikaan, sairaala-aikaan, lapsen syntymän jälkeisiin tunnelmiin sekä myöhempiin elämänvaiheisiin, kuten koulun aloitukseen. Tutustu toimintaan täältä.

Verneri.net on verkkopalvelu kehitysvammaisuudesta, joka on tukena silloin kun kaikki ei mene odotetusti; kun raskaus menee kesken tai kun toivottu raskaus keskeytetään, vammaisen lapsen odotus, syntymä ja niiden vaikutus perhe- ja sisarussuhteisiin. Verkkopalvelun sivuilta voi myös tutustua odottajien omiin kokemuksiin ja tarinoihin

Erityislapsiperheet.fi tarjoaa ensitietoa erityislapsen vanhemmille, kokoamalla yhteen tärkeimpiä tukia ja sosiaalipalveluita, joita perhe voi alkuvaiheessa tarvita. Sivuilta löytyy myös lista keskeisistä vertaistuen järjestäjistä; sekä yli diagnoosirajojen toimivista että diagnoosikohtaisista järjestöistä ja verkossa toimivista yhteisöistä. Tutustu Erityislapsiperheet.fi sivuun täältä.

Käpy ry tarjoaa lapsensa menettäneille vertaistukea suruun. Yhdistys tarjoaa vertaistukea erityisesti vanhemmille ja perheille, joiden lapsi on kuollut raskauden myöhäisessä vaiheessa, vauvana, lapsuudessa, nuorena tai nuorena aikuisena.

Tähti ry tarjoaa vertaistukea ja näkökulmia menetyksen käsittelyyn niin menetyksen kokeneille kuin heidän läheisilleen. Yhdistys on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kokeneet raskaudenaikaisen menetyksen - esimerkiksi keskenmenon, kohtukuoleman tai raskaudenkeskeytyksen sikiöpoikkeavuuden vuoksi - tai menettäneet vastasyntyneen lapsensa. Menetyksen kokeneella tarkoitamme molempia vanhempia. Tutustu yhdistyksen toimintaan.

Etkö löytänyt etsimääsi?

Mielenterveyden keskusliiton mielenterveysneuvonta auttaa sinua eteenpäin, kun tarvitset tukea tai neuvontaa mihin tahansa mielenterveyteen liittyvässä asiassa tai kun oma tai läheisesi tila askarruttaa. Puhelinneuvonta on auki arkisin klo. 10–15, p. 0203 91920, ja vertaistuellista toimintaa järjestetään chatin kautta. Mikä askarruttaa-sivuilla löydät tietoa erilaisista mielenterveyden häiriöistä sekä yleisimmistä mieltä painavista asioista. Lisäksi löydät ”Tarinoita elämästä”-osion alta videoita, podcasteja, blogitekstejä, kuunnelmia ja artikkeleita, jotka kaikki käsittelevät mieltä askarruttavia asioita ja ilmiöitä eri näkökulmista. Ja ongelmista selviämistä.

Mielenterveystalon Hae neuvoja ja apua -sivuilta löydät tietoa palveluista, jotka auttavat sinua 24/7 tai voit etsiä apua tiettyyn ongelmaan paikka- ja palveluhaun kautta. Oirenavigaattorin avulla voit myös saada suositukset tilanteeseesi sopivista palveluista ja omahoitokeinoista. Tutustu palveluihin täältä.

Terveyskylän Vertaistalo kokoaa yhteen vertaistukea tarjoavia yhdistyksiä eri sairausryhmien potilaille ja heidän läheisilleen ympäri Suomen. Etsi vertaistukea-hakukone auttaa sinua löytämään aihealueeseen tai diagnoosiin vertaistukea tarjoavat valtakunnalliset sekä oman alueesi toimijat. Tutustu Vertaistaloon täältä.

Tukinet - tukipisteesi netissä kokoaa yhteen verkkopalveluja, joiden tarkoituksena on ihmisen auttaminen, tuen tarjoaminen ja kokemusten jakaminen. Tukinetin teemoista löydät apua ja tukea laajasti elämän eri vaiheisiin ja tilanteisiin. Kunkin teeman kuvauksesta näet, mitä palveluita teemaan liittyen on tarjolla, mahdolliset hakuajat ryhmiin ja infon teeman järjestäjästä. Voit myös hakea teemoja hakusanoilla tai rajata esimerkiksi palvelutyypeittäin tai kohderyhmittäin. Tutustu Tukinettiin täältä.

Katso myös

Jos sinulla on huolta mielenterveydestäsi, kerro niistä läheisillesi sekä neuvolassasi. Jos oireesi vaikuttavat arjessa selviämiseen, sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai psykoosiin viittaavia oireita, hakeudu kiireellisesti lääkärin arvioon neuvolan, terveyskeskuksen ajanvarauksen tai alueesi ympärivuorokautisen päivystyksen kautta. Hätätapauksessa voit aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112.